top of page
bruschetta

PASTY DO CHLEBA

Najnowsze przepisy podajemy na dole

PASZTET Z SOCZEWICY

wegańskie | bez glutenu | bez orzechów

SKŁADNIKI

1 łyżka oleju roślinnego, dodatkowo do wysmarowania formy

1 cebula posiekana

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

1 łyżeczka przyprawy garam masala

½ łyżeczki kolendry mielonej

850 ml bulionu warzywnego

175g czerwonej soczewicy

1 małe jajko

2 łyżki mleka

2 łyżki chutney z mango

2 łyżki natki pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE

Olej rozgrzać w dużym garnku, następnie mieszając, obsmażyć cebulę i czosnek 2-3 minuty. Dodać przyprawy i dusić jeszcze 30 sekund.

Mieszając wlać bulion i soczewicę, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować 20 minut, aż soczewica zmięknie. Zdjąć garnek z ognia i odcedzić nadmiar płynu.

Rozgotowaną soczewicę przełożyć do miksera, dodać jajko, mleko, chutney z mango i natkę pietruszki. Zmiksować na gładką masę.

Prostokątną formę o pojemności 450 ml wysmarować tłuszczem i wyłożyć folią aluminiową. Przełożyć zmiksowaną masę do formy, wyrównując wierzch. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 4—45 minut, aż pasztet będzie sztywny.

Pozostawić go w formie na 20 minut, by nieco ostygł, następnie całkowicie schłodzić w lodówce.

Pasztet wyłożyć na półmisek, pokroić w plastry i udekorować posiekaną natką pietruszki.

Pasta z soczewicy.jpg

PASTA Z FASOLI A'LA SMALCZYK

bez glutenu | opcjonalnie bez nabiału

SKŁADNIKI

Ok 05. Kg ugotowanej białej fasoli (im większe nasiona tym lepiej)

4 duże cebule

2 jabłka

50 g masła lub 4 łyżki oleju roślinnego

Sól pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Gdy cebula będzie miękka, dodać jabłka, które należy wcześniej obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dobrze wymieszać i poddusić razem ok 5 minut. Na koniec dodać ugotowaną (może być odsączoną z puszki) fasolę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem i podusić jeszcze 5 minut. Całość po przestudzeniu zblendować na jednolitą masę .

Pastą można smarować pieczywo, stosować jako farsz do pierogów lub gołąbków lub użyć jako bazę do kotlecików z fasoli.

Pasta ala smalczyk z fasoli.jpg

PASTA DROŻDZOWA Z POMIDORAMI

wegańskie | bez glutenu | bez orzechów

SKŁADNIKI

Dwa opakowania mrożonej włoszczyzny czteroskładnikowej po 450 g (można też przygotować ze świeżych warzyw)

Około 3 szklanki wody

1 łyżka oliwy z oliwek

2 większe cebule

1 płaska łyżeczka kurkumy

1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego

1 płaska łyżeczka Maggi lub zmielonego lubczyku

1 płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego (niekoniecznie)

2 łyżki przecieru pomidorowego

2-2.5 szklanki płatków drożdżowych (drożdże nieaktywne)

1 ½ łyżki soli

2-3 większe ząbki czosnku.

 

PRZYGOTOWANIE

Zmiksować nie do końca dwa opakowania włoszczyzny i dać je do większego rondla. Dodać 2,5 -3 szklanki wody, jedną łyżkę oliwy z oliwek, trzy cebule drobno skrojone i usmażone, przyprawy czyli kurkumę, pieprz ziołowy, magii, sól, wszystko razem wymieszać i udusić na średnim ogniu często mieszają. Dodać dwie łyżki przecieru pomidorowego i wymieszać z całością. Dodać do tego przeciśnięty czosnek. Gdy wszystko jest miękkie, zmniejszyć gaz i obsypać płatkami, równocześnie mieszając (tyle płatków, żeby to wszystko było dość gęste – mogą to być dwie szklanki albo więcej, w zależności kto jaką gęstą pastę lubi). Całość mieszając troszkę podprażyć. Zostawić do wystygnięcia. Sprawdzić smak czy nie trzeba jeszcze czegoś dodać z wymienionych przypraw.

 

Podawać na zimno lub napełnić malutkie słoiczki i dać do zamrażarki. Przy rozmrażaniu (najlepiej na noc) - odkręcić nakrętkę i nałożyć ją na słoiczek. Rozmrożona pasta również jest wyśmienita. Smacznego!

Kobieta z aparatem

PASTA / SOS Z PAPRYKI I BAKŁAŻANA

wegańskie | bez glutenu | bez orzechów

SKŁADNIKI

1 kg papryki

1 bakłażan średniej wielkości

250g pomidorów lub 25g koncentratu pomidorowego

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

25 ml oliwy,

sól, pieprz, papryka chili,
1/2 łyżki octu (winnego lub jabłkowego), można dać łyżeczkę miodu lub cukru brązowego.

 

PRZYGOTOWANIE

Papryki myjemy, przekrajamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wypukłą częścią do góry. Blachę wkładamy do gorącego piekarnika możliwie wysoko aby skórka z papryki się mocno spiekła. Opaloną paprykę wkładamy do garnka i przykrywamy pokrywką, dzięki temu sparuje i łatwo zdejmiemy skórkę.

Bakłażana kroimy na połowę, zawijamy w folię aluminiową lub układamy w naczynie żaroodporne i wkładamy do gorącego piekarnika aż zmięknie.

Wystudzoną paprykę i bakłażana pozbawiamy skóry.
Pomidory parzymy w gorącej wodzie i również zdejmujemy skórę.

Do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek i smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy rozdrobnione pomidory (lub koncentrat pomidorowy), pokrojoną paprykę i bakłażana. Gotujemy mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji i odparowując nadmiar płynu. Następnie dodajemy przyprawy i jeszcze razem gotujemy przez chwilę. Całość miksujemy blenderem aby uzyskać dobrą konsystencję. Można gorący sos włożyć do słoików i zapasteryzować ok 20 min. Świetnie smakuje ze spaghetti lub na kanapce.

Kobieta z aparatem

PASTA ZE SŁONECZNIKA I SIEMIENIA LNIANEGO

wegańskie | bez glutenu | bez orzechów

SKŁADNIKI

200g słonecznika

100g siemienia lnianego

120g oliwy

80-100g cebuli

½ - ¾ łyżeczki soli

 

PRZYGOTOWANIE

Słonecznik i siemię wrzucić na suchą patelnię i uprażyć na złoto, cały czas mieszając.

Ziarna całkowicie ostudzić i zmielić w blenderze na najwyższych obrotach.

Przesypać do miski, wymieszać z olejem, solą i drobniutko posiekaną cebulą.

Video Camera Lens

PASTA Z TOFU

wegańskie | bez glutenu | bez orzechów

SKŁADNIKI

Ok 200g tofu wędzonego 

2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego

1 ząbek czosnku

3 łyżki oliwy

3 łyżki wody

1 łyżeczka majeranku

Sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

Wszystko zmiksować na gładką masę.

Pasta z tofu.jpeg

PASTA Z CIECIERZYCY

wegańskie | bez glutenu

SKŁADNIKI

400g ciecierzycy

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

Olej kokosowy nierafinowany (30ml)

Pół łyżeczki: słodkiej papryki, curry, soli, kurkumy

2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych.

 

PRZYGOTOWANIE

Na patelni smażymy cebulę i czosnek na oleju kokosowym do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę blendujemy z cebulą i czosnkiem, następnie dodajemy pozostałe przyprawy i mieszamy wszystkie składniki do momentu połączenia. Pasta gotowa, przechowywać w lodówce max. 6 dni.

Kobieta z aparatem

PASTA Z PIECZONEJ MARCHWI

wegańskie | bez glutenu | bez orzechów

SKŁADNIKI

5 niedużych marchewek

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka miodu

kilka gałązek tymianku

sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

Obrane marchewki polać 2 łyżkami oliwy z oliwek i posypać pieprzem oraz listkami tymianku. Tak przygotowaną marchewkę wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C.

Marchew piec około pół godziny aż będzie miękka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, dodać do niej jeszcze dwie łyżki oliwy i miód. Całość zmiksować na gładką, pomarańczową pastę.

Kobieta z aparatem

MASEŁKO CEBULOWE

wegańskie | bez glutenu | bez orzechów

SKŁADNIKI

3 średnie cebule

4 łyżki płatków drożdżowych

3 łyżki białej mąki

1-2 łyżeczki soli

12g oleju kokosowego

1-2 łyżki mleka sojowego

 

PRZYGOTOWANIE

Poddusić na patelni cebulę (na wodzie), dodać płatki drożdżowe, mąkę i sól i gotować przez 2 minuty. Dodać olej kokosowy, poczekać aż się rozpuści. Następnie miksować dodając mleko sojowe.

Masełko cebulowe.jpg

ZIELONA PASTA

bez glutenu | bez orzechów

SKŁADNIKI

5 ugotowanych jajek

1 pęczek rzodkiewki

zielenina: szczypiorek, koper, por, pietruszka, zielony seler (duża ilość)

¼ surowego selera korzeniowego

20 dag sera żółtego

2 łyżki majonezu

opcjonalnie serek topiony

przyprawy: majeranek, papryka łagodna, przyprawa włoska, Tellofein, przyprawa 18-stka Dr Kaldysz lub inne przyprawy warzywne wg uznania

 

PRZYGOTOWANIE

Zmiel wszystkie składniki razem i dopraw do smaku.

Zielona pasta.jpg

PASTA Z SELERA

wegańskie | bez glutenu | bez orzechów

SKŁADNIKI

1 duży seler

1 szklanka płatków kukurydzianych

2 duże cebule

5 łyżek oleju

Sól, przyprawa warzywna lub inne przyprawy wg uznania

 

PRZYGOTOWANIE

Cebulę pokrój w kosteczkę i uduś na oleju. Seler obierz i ugotuj w całości. Płatki kukurydziane dobrze pognieć. Następnie zmiksuj seler, dodaj duszoną cebulę i pogniecione płatki. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i przyprawami warzywnymi wg uznania.

Kobieta z aparatem

PASTA Z FASOLI

wegańskie | bez glutenu | bez orzechów

SKŁADNIKI

1 szklanka ugotowanej fasoli białej w majeranku

1 duża cebula

2 łyżki oleju

Sól, przyprawa warzywna lub inne przyprawy wg uznania

 

PRZYGOTOWANIE

Fasolę ugotuj z dodatkiem majeranku po uprzednim namoczeniu lub możesz użyć także fasoli z puszki. Cebulę pokrój w kosteczkę i uduś na oleju. Zmiksuj fasolę, dodaj duszoną cebulę i dopraw do smaku solą i przyprawami warzywnymi wg uznania.

Kobieta z aparatem

PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU

wegańskie | bez glutenu | bez orzechów

SKŁADNIKI

1 opakowanie mrożonego groszku zielonego

Pęczek świeżego koperku

1 mała gałązka lubczyka (opcjonalnie)

3 łyżki oleju

Sól, przyprawa warzywna lub inne przyprawy wg uznania

 

PRZYGOTOWANIE

Groszek ugotuj do miękkości, ale tak aby zachował żywo zielony kolor. Koperek pokrój drobno. Zmiksuj groszek z koperkiem i olejem. Dopraw do smaku solą i przyprawami warzywnymi wg uznania.

Kobieta z aparatem

PASTA ZE SŁONECZNIKA I PIECZAREK

wegańskie | bez glutenu | bez orzechów

SKŁADNIKI

10 dag słonecznika

10 dag pieczarek

2 średnie cebule

1 łyżka sosu sojowego

Sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

Słonecznik obgotuj w wodzie około 5-8 min. Odcedź. Pieczarki wraz cebulą uduś na oliwie. Następnie  połącz ugotowany i odcedzony słonecznik z usmażonymi pieczarkami z cebulą. Całość zmiksuj, dopraw łyżką sosu sojowego i pieprzem, ewentualnie dosól do smaku.

Kobieta z aparatem

HUMMUS Z BURAKIEM

wegańskie | bez glutenu | bez orzechów

KŁADNIKI
200g cieciorki (ugotowanej lub z puszki)
100g czerwonych buraków (pieczone)
1 łyżka pasty tahini
2-3 łyżki chrzanu
½ łyżeczki kminku rzymskiego
1-2 łyżki oliwy
1-2 łyżki soku z cytryny
Sól


PRZYGOTOWANIE
Ciecierzycę z puszki odsączyć z zalewy (w przypadku surowej, trzeba ją najpierw
namoczyć, a następnie ugotować).
Buraka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Miksujemy na gładką pastę.
W razie konieczności doprawiamy do smaku cytryną i solą.

Kobieta z aparatem
bottom of page